Göz Hastalıkları

Hipermetrop Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hipermetrop nedir? Çeşitleri ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Hipermetrop gözlükle düzelir mi?

Hipermetrop, genellikle göz küresinin kısa olması nedeniyle oluşur, cisimlerden gelen ışık retina arkasında odaklanır. Hipermetroplar da gözün ön-arka aks uzunluğu yada korneanın kırıcılığı normal bir gözden azdır (her ikisi bir arada da olabilir) nesnelerin görüntüsü retina arkasında oluşur. Bu hastalarda gözün doğal merceği şeklini değiştirerek (akomodasyon yaparak) kırıcılığını artırır ve görüntüyü sarı nokta üzerine taşır. Hipermetrop derecesini göz merceği telafi edebilirse kişi uzak ve yakını net görebilir yada uzağı görür, yakın görüntü bulanıklaşır.

Merceğin aşırı çalışması gözde çabuk yorulma, baş ağrısı ve göz ağrısına yol açar. Hipermetropi genellikle kalıtımsaldır, çocukluk yıllarında tedavisi yapılmazsa gözde tembelliğe ve kaymaya neden olabilir. Konjeninal hipermetropi, basit hipermetropi ve edinsel hipermetropi olarak üç tipi vardır.

Hipermetrop Çeşitleri

  1. Konjenital Hipermetrop: Anormal derecede kısa ve küçük göz küresi nedeniyle oluşur, nadir olarak görülür. genellikle zayıf görme ile birlikte seyreder.
  2. Basit Hipermetrop: Bu tip göz bozukluğu en sık görülendir, zamanla gerileyen çocukluk hipermetropisidir. Çoğu bebekler artı 4 diyoptri hipermetrop olarak doğarlar yıllar içinde bu bozukluk geriler.
  3. Edinsel Hipermetrop: Bu durumun en yaygın sebebi katarakt ameliyatları sonrasıdır, bazen göz yaralanması yada göze gelen sert travmalar sonrası göz merceğinin yer değiştirmesi ile ortaya çıkabilir.

hipermetrop

Hipermetrop Belirtileri

Gençlerde gözün rezerv kapasitesi yüksek olduğundan (siliyer cismin uyum gücü) hipermetrop belirti oluşturmayabilir. Ana şikayetler, göz yorgunluğu, baş ve göz ağrısı olarak ortaya çıkar. Gözlerde kızarıklık ve kuruluk hissi oluşturur daha sonra yakını görmede zorlanma, okumaya karşı ilgisizlik gelişir. 40 yaş civarında görülen yakın görme bozukluğu hipermetropiden ayrı tutulmalıdır ve presbiyopi olarak adlandırılır.

Hipermetrop Tedavisi

  1. Gözlükle tedavi: Geçmişte ve günümüzde en çok kullanılan tedavi yöntemidir, pratik aynı zamanda daha ucuzdur. Gözdeki bozukluk dereceleri arttıkça, camların kalınlığı artar ve görüntü kalitesi düşer.
  2. Kontakt lens ile tedavi: Kontakt lens uygun diyoptri değerlerinde uygulandığında ve hijyenik kurallara uyulduğu zaman genellikle sorunsuzdur,görüntü kalitesi olarak gözlüklerden daha iyidir.
  3. Cerrahi tedavi: Eskiden uygulanan ( radyal keratotomi,korneaya halka uygulaması, keratomilezis) bir çok yöntem vardı. Günümüzde hipermetropi tedavisinde de en çok kullanılan yöntem Excimer lazer uygulamasıdır. Ayrıca cerrahi tedavi yöntemlerinden bir diğeri lazerle düzeltilemeyen yüksek dereceli bozukluklara sahip hastalara akıllı mercek (göz içi merceği) uygulanmasıdır.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu