Göz Hastalıkları Belirtileri

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz kapağı şişmesi neden olur? Göz kapağı şişmesi ve ağrısı nasıl geçer? Göz kapağı şişliklerini önlemek mümkün müdür? Göz kapağı şişmesine ne iyi gelir ve tedavileri nelerdir?

Sabah uyanıp aynaya baktığınızda bir miktar göz kapağı şişmesi fark ettiğiniz zaman bu problemle yüz yüze olduğunuz anlamına gelebilmektedir. Şişmiş göz kapakları genellikle nedeni belli olmadığı ve çevremizdeki insanlar tarafından görülebildiği için sizde endişe yaratabilir. Göz kapaklarındaki şişliklerin çoğunun nedeni ciddi değildir. Yaşadığınız göz kapağı şişmesi probleminin ciddi olup olmadığını öğrenmek için göz doktoruna yada aile hekimine danışmak gerekir.

Göz Kapağı Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Göz Alerjileri

Göz kapağı şişmesi hastalığının en önemli nedenlerinden biri alerjilerdir. Bağışıklık sistemi belli bir alerjene aşırı tepki verdiğinde göz kapağında şişlik ortaya çıkar. Antihistaminikler sıklıkla alerjilerin yol açtığı göz kapağı şişmesini hızlı bir şekilde azaltarak tedavi edilmesine yardımcı olur.

Arpacık ve Şalazyon

Göz kapağındaki bezlerin iltihaplanması nedeniyle gözlerde oluşur ve gözlerin şişmesine neden olurlar. Bu süreçte ağrı hissedebilirsiniz ve dokunmaya karşı oldukça hassas olurlar. Genellikle göz kapağında kırmızı bir yumru gibi görünürler. Bu nedenlerle gözlerinizde şişme meydana gelirse, tedavisinde günde birkaç kez ılık kompres uygulaması yapılabilir.

Konjonktivit (Pembe Göz Hastalığı)

Konjonktiva, göz kapağının içini kaplayan ve gözün beyaz kısmını örten şeffaf bir zardır. Bu zarın iltihaplanması konjonktivit olarak adlandırılır. Bu hastalığın sebepleri genellikle; alerji, bakteri ve virüslerdir. Göz kapaklarında şişlik, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve kapaklarda yapışmalar konjontivitin başlıca belirtileri arasındadır. Antibakteriyel, antiviral yada antialerjik tedavi hastalığın sebebine göre uygulanır.

Selülit

Selülit, göz kapağı şişmesi hastalığında daha ciddiye alınması gereken iltihaplanmasıdır. Selülitler genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Selülit iltihaplanması yaşayanlarda göz şişmesi, ağrı ve göz kapaklarında kızarıklık görülür ayrıca genellikle tek gözde olur. Tedavisinde 10 gün süre ile ağızdan alınan antibiyotikler kullanılır.

göz kapağı şişmesi

Graves Hastalığı

Bu hastalıkta genellikle ekzoftalmus (göz kürelerinin öne doğru çıkması) ve göz kapaklarında şişlik oluşur. Göz hareketlerinde azalma veya çift görme ortaya çıkabilir.

Herpes Enfeksiyonu

Göz kapağında yada kornea tabakasında ağrılı yaralar oluşur ve bunun neticesinde göz şişmesi, kızarıklık, aşırı sulanma ve batma hisleri ön plana çıkar. Tedavide antiviral ilaçlar, lokal veya hastalığın şiddetine göre ağızdan uygulanır.

Blefarit

Genellikle kirpik tabanına drene olan yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşabilir, bazen kirpiklerin dökülmesine bile sebep olabilir. Bu hastalığın tedavisi enfeksiyonun nedenine göre yapılır.

Kozmetik Ürünleri

Makyaj ve cilt bakım ürünleri gözlerin içine kaçtığı zaman gözlerinizde tahriş yaşamanız olasıdır. Bu kozmetik ürünlerin yaptığı tahriş sonucunda, göz kapaklarında şişlik ortaya çıkabilir. Tedavisi nedene yönelik olarak uygulanır.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Gözyaşı kanallarında oluşan enfeksiyonlar neticesinde gözyaşı kanalında tıkanıklık oluşabilir. Bu hastalıkta, göz kapaklarında şişlik ve ağrı ortaya çıkabilir.

Gözde Yabancı Cisim

Bir kaza sonucu veya herhangi başka bir sebeple göze kaçan yabancı cisimler göz kapaklarında şişlik, ağrı ve gözde sulanma oluşturur. Ayrıca göze gelen travmalar, göz kapağında (darbenin ciddiyetine bağlı olarak) şişliklere neden olabilir.

Zona Hastalığı

Zona hastalığı denince gözde şişlik pek akla gelmez fakat gözü tutabildiği ve bunun sonucunda ağrılı göz kapağı şişliği yapabileceği gözardı edilmemelidir.

Göz kapaklarında şişme sonucu kaşıntı, batma, ışıktan rahatsız olma, bulanık görme (şişliğin şiddetine bağlı olarak), göz kapaklarında kızarıklık, gözde sulanma, çapaklanma ve ağrı problemleri yaşanabilmektedir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu