Göz Hastalıkları Belirtileri

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Göz tansiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Göz tansiyonuna ne iyi gelir? Göz tansiyonu tedavi yöntemleri nelerdir?

Göz tansiyonu (glokom) optik sinir hasarının görme kaybına neden olduğu karmaşık bir hastalıktır. Gözün drenaj kanalları zamanla tıkanarak göz içi basıncı artar ve optik sinirde hasar oluşur. Dünya genelinde körlüğün ikinci sebebidir. Göz tansiyonunun (glokom) çeşitli şekilleri vardır, en yaygın olanları açık açılı göz tansiyonu ve açı kapanması göz tansiyonudur. Açık açılı göz tansiyonuna gizli görme hırsızı adı da verilebilir çünkü önemli görme kaybı oluşana kadar hiçbir belirti vermez. Bu hastalık sinsi seyrettiği için bazı uyarı ve işaretlere dikkat etmek gerekir.

Göz tansiyonu belirtileri sıralamak gerekirse; göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik, gözlerde sulanma, bazen çift görme, göz ve çevresinde tekrarlayan ağrılar, ışıklardan rahatsız olma, iriste renk değişimi gibi belirtiler verebilir.

Açık Açılı Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri

Genellikle açık açılı göz tansiyonu yavaş yavaş gelişir, hastalar kendilerini iyi hissederler. Başlangıçta görmelerinde değişiklik olmaz çünkü ilk görüş kaybı yan veya periferik görme kaybı olur aynı zamanda merkezi görme normaldir. Hasta görme kaybından şikayet etmeye başladığında hastalık ileri düzeye gelmiştir. Açık açılı göz tansiyonunda; tanı göz doktoru tarafından tespit edilir.

  • Periferik görme kaybı genellikle her iki gözde olur.
  • İleri aşamalarda tünel vizyon (merkezi görme) ortaya çıkar.

Akut Açı Kapanması Göz Tansiyonu Belirtileri

  1. Şiddetli göz ve baş ağrısı
  2. Mide bulantısı ve kusma
  3. Parlak ışıkların çevresinde gök kuşağı renginde halkalar
  4. Gözde kızarıklık
  5. Bulanık görme
  6. Bazen ani görme kaybı

göz tansiyonu belirtileri

Sekonder Göz Tansiyonu

Başka bir göz hastalığının sebep olduğu nadir göz tansiyonu türüdür. Nedenleri arasında üveit, göz yaralanmaları, tümörler, ilaçlar(kortizon) veya ameliyatlar sonrası sayılabilir. Genç erkeklerde daha sık görülen pigmenter glokom da sekonder glokom nedenlerindendir.

Düşük veya Normal Tansiyonlu Göz Tansiyonu

Normal göz içi basıncına sahip insanlarda optik sinir hasarı ve görme kayıplarının ortaya çıkmasıdır. Tanıda oftalmoskopla görme siniri başında renk değişiklikleri görülür. İkinci tanı yöntemi görme alanında kayıpların saptanmasıdır. Tedavi açık açılı göz tansiyonu tedavisi ile aynıdır.

Çocuklarda Göz Tansiyonu Belirtileri

  • Normalden iri gözler
  • Parlak ışıklardan hoşlanmama
  • Kırmızı, sulu ve parlak olmayan gözler (bulutlu)
  • Sık sık gözleri ovuşturma

Göz Tansiyonundan Korunma

Anne, baba veya kardeşlerde göz tansiyonu varsa, diyabet, kalp damar hastalığı ve tiroit problemleri mevcutsa göz tansiyonu belirtileri ve riski vardır. Bu şartları içerenler göz tansiyonu şüphelisi olarak adlandırılırlar. Yaşlanma ile birlikte göz tansiyonu riski artar. Göz tansiyonunu önlemenin bilinen bir yöntemi yoktur. Ancak erken tanı daha etkili bir şekilde tedavi edilebileceği ve görme kaybının en aza indirgenebileceği anlamına gelir. Özellikle ailede göz tansiyonu hikayesi olanlar için göz tansiyonu muayenesini içeren periyodik takiplerin yapılması önemlidir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu