Göz Hastalıkları Belirtileri

Gözde Uçuşmalar ve Işık Çakmaları

Gözde uçuşmalar, hastanın görme alanında küçük noktalar ve karanlık alanlar görmesidir. Bunlar genellikle boş bir duvara yada mavi gökyüzüne bakarken daha yoğun hissedilebilir. Gözde uçuşmalar ve ışık çakmaları orta yaş üzerindeki her insanda görülebilir. Gözün içinde vitreus denilen yumurta akına benzeyen bir sıvı vardır. Bu sıvı jel şeklindedir, gözün diğer sıvıları yenilenir ancak vitreus ömür boyu aynı kalır. Uçuşan cisimcikler vitreus içinde yoğunlaşmış sahalar veya hücrelerdir.

Bu cisimcikler genellikle hastalar tarafından nokta, iplikçik yada örümcek ağı şeklinde tarif edilir. Bu cisimler vitreus içinde yüzerler, bunların gölgeleri retina üzerine düşerek uçuşan cisimler imajı verirler. Yaş ilerledikçe vitreus sıvısı büzüşmeye başlar. Bunun sonucunda vitreus arka kısımdan çekilerek arka vitreus dekolmanı oluşur. Buna posterior vitreus dekolmanı adı verilir. Bu oluşum uçuşan cisimlerin sık nedenidir.

Arka Vitre Dekolmanı Nedenleri

  • Miyopi.
  • Katarakt ameliyatı sonrası.
  • Göz içi iltihaplanması.
  • Yag lazer uygulama sonrası
  • Göz yaralanmalarında.

Gözde uçuşmalar aniden ortaya çıkarsa birey 45 yaş üzeri ise en kısa sürede göz doktoruna baş vurmak gerekir.

gözde uçuşmalar

Gözde Uçuşmalar Çok Ciddi Midir?

Vitreus jelinin büzüşmesi sonucu gözün arka duvarından ayrılması esnasında retinada küçük yırtıklar meydana gelebilir. Bu yırtıklar esnasında küçük miktarda kanama olur, bu kanama hastalar tarafından kurum yağması şeklinde uçuşmalar olarak tarif edilir. Retinada yırtık oluşması çok ciddidir. Çünkü retina dekolmanına sebep olur.

Gözde uçuşmalar genellikle okuma esnasında rahatsızlık verir. Uçuşmaların bir kısmı kendiliğinden geçerken bir kısmı kalıcıdır. Fakat yıllardır uçuşan cisimler varken aniden yenileri çıkarsa bu önemli olabilir.

Işık Çakmalarının Nedeni Nedir?

Vitreus sıvısı retinaya sürtündüğü zaman yada retinada çekme yaptığı zaman ışık çakmalarına sebep olur. Bu ışık çakmaları retina dekolmanı belirtisidir. En kısa sürede göz doktoruna baş vurmak gerekir.

Migren bazen tek bazen çift gözde ışık çakmalarının eşlik ettiği beyin damarlarındaki spazma bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Baş ağrısı olmaksızın sadece ışık çakması ile seyreden migrene göz migreni adı verilir. Yaşlandıkça uçuşan cisimler ve ışık çakmaları ortaya çıkabilir. Tüm uçuşan cisimler ve ışık çakmaları ciddi olmamakla beraber bu durumla karşılaşılınca göz doktoruna müracaat edip retina ve vitreus detaylı olarak muayene ettirilmelidir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu