Göz Seğirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seğirmesi nedir? Göz seğirmesi sol ve sağ gözde oluşmasının nedenleri nelerdir? Göz seğirmesi nasıl geçer ve tedavi edilir?
Göz seğirmesi nedeni tam bilinmez, tıbbi olarak blefarospazm (miyokimi) adı verilir. Bazen üst bazen alt kapakta olabilir. Kapak birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar hareket edebilir. Bazen daha uzun süren göz seğirmeleri de olabilir. Uykusuzluktan, vitamin eksikliğinden, sinir sistemi hastalıklarına kadar pek çok sebepten kaynaklanabilir.
Göz Seğirmesi Dış Etkenleri
- Fazla kafein tüketmek; kahve ve benzeri içeceklerin aşırı tüketilmesi ile göz seğirmesi (gözde atma) ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda kahve ve benzeri ürünlerin tüketimine ara verilmelidir.
- Yorgunluk; uykusuzluk, yorgunluk, aşırı fiziksel aktivite sebepler arasındadır.
- Alkol alımı ve sigara tüketimi; beslenme eksikliği nedeniyle gözde seğirmeye yol açar.
- Stres; her insanın strese tepkisi farklıdır, bu tepki göz seğirmesi olarak kendini gösterebilir.
- Bilgisayar kullanımı; uzun süre bilgisayar kullananlarda göz kuruluğu oluşması sonucu göz seğirmesi ortaya çıkabilir.
- Uykuda çeneyi ve dişleri sıkmak; bu sebeple oluşan seğirmeler diş hekimleri tarafından bazı diş aparatları ile tedavi edilir.
- Mineral ve magnezyum eksikliği; D, B 12 ve özellikle magnezyum eksikliği ile göz seğirmesi olabilir, tanıya kan tetkikleri ile ulaşılır.
- Bazı ilaçların yan etkisi(psikoz yada epilepsi ilaçları)
Göz Seğirmesi Sebepleri
- Göz alerjileri ve kornea yaralanmaları (abrazyon); toz, polen, aşırı rüzgara maruz kalmak yada korneada herhangi bir sebeple yara oluşması gözde seğirmeye neden olur.
- Blefarit; göz kapağındaki bakterilerin çoğalması ve buradaki yağ bezlerini tıkaması ile oluşan göz iltihabıdır.
- Kuru göz hastalığı; göz kuruluğu uzun süreli bilgisayar kullanımı ile yada yaşa bağlı olarak ortaya çıkan gözyaşı kalitesinde bozulma ile ortaya çıkan göz hastalığıdır, göz seğirmesine sebep olabilir.
- Entropiyon (göz kapağının içe dönmesi)
- Glokom (göz tansiyonu)
- Trikiyazis (kirpikleri göze batması)
- Üveit; farklı sebeplerle ortaya çıkan gözün uvea tabakası iltihabıdır.
- Gözde düzeltilmemiş refraksiyon bozukluğu olması; (miyop, hipermetrop, astigmat )
Beyin ve Sinir Sistemi Bozukluğu:
- Yüz felci (bell paralizisi)
- Parkinson hastalığı
- Tourette sendromu
- Multipl skleroz
Göz Seğirmesi Tedavisi
Göz seğirmesi tedavisi için sebebi bulmak gerekir. Kafein kullanımına, aşırı bilgisayarla çalışmaya, strese, yorgunluğa karşı tedbir alarak göz seğirmesini durdurmak mümkün olabilir. Göz kuruluğundan kaynaklanıyorsa göz yaşartıcı damlalar kullanmak gerekir. Kısa süreli göz seğirmeleri oluşursa genelde tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelebilir. Sıcak yada soğuk kompres uygulaması göz seğirmesinde etkilidir. Uzun süren göz seğirmelerinde botoks tedavisi başarılıdır.
Göz seğirmesi vitamin eksikliğine bağlı ise; D vitamini, B 12 vitamini ve magnezyumdan hangisi eksik ise takviye yapılarak normal kan değerlerine gelmesi sağlanmalıdır. Ayrıca akupunktur tedaviside göz seğirmesinin tedavisinde kullanılmaktadır.Diğer tedavilere cevap vermeyen göz seğirmesinde cerrahi tedavi gerekebilir bu durumda miyektomi denilen uygulama yapılır.