Göz Hastalıkları

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Nedir ve Tedavisi

Göz kapağı iltihabı (Blefarit) nedir? Blefarit belirtileri ve komplikasyonları nelerdir? Bitkisel tedavisi var mıdır ve nasıl geçer? Blefaritten nasıl korunabiliriz?

Blefarit göz kapaklarının iltihabıdır. Bu hastalık toplumdaki çok yaygın bir sorundur. Genellikle cildi yağlı olanlarda, kepek problemi olanlarda veya gözleri kuru olan kişilerde görülür. Kirpik diplerinin tabanında bulunan küçük yağ bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Bu durum gözlerde rahatsızlık hissi, kızarıklık, çapaklanmalara sebep olur. Blefarite bakteriler, alerjiler, tümörler, çevresel faktörler sebep olabilir. Bazı sistemik hastalıklar da (seboreik dermatit, sedef hastalığı gibi) blefarite neden olabilir.

Kadın ve erkekte her yaşta görülebilen, tedavi edilse dahi kendini nükslerle yineleyebilen kronik bir rahatsızlıktır. Hastalık ön blefarit ve arka blefarit olarak ikiye ayrılır. Ön blefaritte göz kapağının dış kenarı ve kirpik dipleri etkilenir. Arka blefarit ise kapak kenarının göze değen kısmını etkiler .

Blefarit tedavisi, zor olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık aylar, hatta yıllarca sürebilir. İnsana rahatsızlık verir ancak görmede sıklıkla kalıcı hasar oluşturmaz ve genellikle bulaşıcı değildir.

Blefarit ve kuru göz genellikle aynı anda ortaya çıkabilir. Ayrıca blefaritten kaynaklı olarak arpacık ve şalazyon görülebilir. Bu hastalık sebebi ile kirpiklerde içe dönme sonucu korneada ülser oluşabilir.

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Belirtileri

Birçok hasta göz kapağı ihtihabına sahip olduğunu anlamak için bazı belirgin belirtileri kendisinde görüp görmediğini kontrol etmelidir. Bu belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

  • Gözlerde yanma ve batma hissi,
  • Gözlerde kızarıklık,
  • Göz kapaklarında kaşıntı,
  • Gözlerde ışık hassasiyeti,
  • Göz kapaklarında şişlik,
  • Kirpiklerde dökülme, bazen aşırı uzama,
  • Kirpik diplerinde kabuklanma.

blefarit

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Komplikasyonları

Göz kapağı iltihabı olan hastalarda aşağıdaki komplikasyonlar genellikle görülebilir:

  1. Kirpiklerde aşırı uzama yada dökülme ortaya çıkabilir
  2. Göz kapağı kenarlarında şekil bozuklukları
  3. Kontakt lens kullanımında zorlanma
  4. Arpacık oluşumu
  5. Şalazyon ortaya çıkması
  6. Gözlerde kronik (devamlı) kızarıklık
  7. Korneada ülser oluşumu ( kapak şekil bozukluğuna bağlı kirpiklerin iç tarafa yönlenmesi)

Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Tedavisi

Blefarit tedavisi için günde 2 ile 4 kez beş yada on dakika süren sıcak kompres kapaklar üzerine uygulanmalıdır. Kapak kenarları pamuk aplikatör ile mekanik olarak temizlenir. (bebe şampuanı kullanılarak bu uygulamayı yapmak  daha efektiftir) Topikal ve oral antibiyotikler tedaviye eklenebilir. Seboreik dermatit, rozasea, sedef hastalığı gibi altta yatan sistemik hastalıkların tedavisi .

Blefarit Korunma Önlemleri

  • Göz kapaklarını temiz tutmak,
  • Yatmadan önce tüm göz makyajı temizlemek,
  • Blefaritin başlangıç safhasında makyaj kullanımına ara vermek,
  • Hastalığın sebebi evde yada iş yerinde bulunan bir alerjenden kaynaklanıyorsa, alerjenden (yada kedi, köpek gibi) uzak durmak koruyucu önlemlerdendir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Göz kapağı iltihabı olan biri ne kadar sürede hastaneye müracaat etmelidir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu