Göz Hastalıkları

Konjonktivit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Konjonktivit neden olur? Konjonktivit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Konjonktivit ne kadar sürede iyileşir?

Konjonktivit, konjonktiva (gözün en dışını ve göz kapaklarının iç yüzünü saran zar tabaka) iltihabıdır. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar belirginleşir ve kızarıklık ortaya çıkar. Bu rahatsızlık çeşidi genellikle enfeksiyonlar yada alerjiler sonucu oluşur.

Konjonktivit Belirtileri

  • Tek veya çift taraflı gözde kızarıklık
  • Tek yada çift gözde kaşıntı
  • Tek yada çift gözde akıntı ve yapışıklık
  • Bulanık görme
  • Ağrı
  • Göz kapaklarında şişlik

 Konjonktivit Sebepleri

  1. Bakteriyel
  2. Viral
  3. Alerjiler
  4. Göze kimyasal madde teması
  5. Yeni doğanlarda tıkalı gözyaşı kanalı

Bakteriyel konjonktivitlerde, sarımsı yeşil akıntı, kapaklarda şişme ve kızarıklık ile seyreder. Akut ve kronik bakteriyel konjonktivit olarak iki çeşittir aynı zamanda bulaşıcıdır.

Viral konjonktivitler (adenoviral) gözde aniden ortaya çıkan kızarıklık, sulanma, batma, kapaklarda şişlik, çene altı yada kulak önünde ağrılı lenf bezi şişliği ile birlikte seyreder. 2 ile 6 hafta arası devam eder, bulaşıcıdır.

konjonktivit

Herpes simplex konjontiviti ve keratiti, genelde korneada enfeksiyona sebep olur, dolayısıyla konjonktivada kızarıklık, hastalığa yakalanan gözde şiddetli ağrı, batma, sulanma ve göz kapağını açamama ile kendini gösterir.

Alerjik konjonktivitler, gözde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ile olan bir göz hastalığıdır. Burun akıntısı ve hapşırık bazen eşlik edebilir.

Yeni doğanlarda, doğum sonrası ilk bir aylık dönemde ortaya çıkar. Göz kapağında şişlik gözde kızarıklık ve pürülan akıntı görülebilir.

Konjonktivit Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinde genellikle; antibiyotikli damla, pomatlar, antiviral ilaçlar, antialerjik ilaçlar hastalığın tanısına göre uygulanır. Tedavi sıklığı hastalığın şiddetine göre göz doktoru tarafından düzenlenir. Göz kızarıklığına sebep olan ciddi göz hastalıkları da vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna muayene olmak gerekir, bu belirtilere eşlik eden glokom, kornea ülseri yada göz içi iltihabı olabilir.

Konjonktivit Korunma Yöntemleri

Konjonktivit koruma yöntemi olarak, elleri yıkamak en önemli koruyucu önlemdir. El ve yüz havluları kişiye özel olmalıdır. Göz makyaj malzemeleri ve göz damlaları başka kişilerle paylaşılmamalıdır. Hasta bireylerin yastık kılıfı ve çarşafları başka kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Kontakt lens kullanıcıları hastalık hissedilince lens kullanımına ara vermelidirler. Ev yada iş yerlerinde klima bakımları düzenli olarak yapılmalı ve filtreler temizlenmelidir. Yüzme havuzlarının bakımları titizlikle yapılmalıdır. Ayrıca ortak kullanım alanları (ulaşım araçları dahil) dezenfekte edilmelidir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu