Göz Hastalıkları

Presbiyopi Nedir ve Tedavileri Nelerdir?

Presbiyopi nedir ve belirtileri nelerdir? Presbiyopi nasıl tedavi edilir? Presbiyopi ameliyatı nasıl olmaktadır ve fiyatları ne kadardır?

Presbiyopi, 40 yaş üstü insanlarda yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Gözlerin içindeki mercek silier cisim denen bölgedeki kasların kasılıp gevşemesi ile şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Yakını görme merceğin şişmesi ile netleşir. İnsan gözü 40 yaşından itibaren bu yeteneğini kaybetmeye başlar. Cisimler 50 cm den yakına gelince görmede zorluk başlar. Bu durum presbiyopi olarak isimlendirilir.

Presbiyopi oluşan insanların yakın odaklanması bozulur. Net görmek için nesneler uzaklaştırılmaya başlar. Presbiyopide tipik olarak okuma, yazma ve yakın çalışma becerisinde aşamalı bir bozulma ortaya çıkar. Presbiyopi 40 yaşından itibaren başlar en üst seviyesine 60 yaşında ulaşır.

Presbiyopi Belirtileri

  • Okuma veya yakın çalışmadan sonra göz ve baş ağrısı
  • Okuma veya yakın çalışmada daha aydınlık bir ortama ihtiyaç duymak
  • Okuma veya yakın çalışmada odaklanmak için kol mesafesi uzaklığını kullanmak

Erken Presbiyopi Sebepleri

  • Anemi
  • Şeker hastalığı
  • Hipermetropi
  • Multipl skleroz
  • Myastenia gravis gibi nöromusküler hastalıklar
  • Bazı ilaçlar (antidepresanlar, antihistaminikler, diüretikler, alkol alınması)
  • Sağlıksız beslenmek

presbiyopi

Presbiyopi Tedavisi

  1. Yakın gözlükler, bir göz bozukluğu mevcut değilse sadece yakın için gözlük tavsiye edilir.
  2. Bifokal gözlükler, sadece uzak ve yakın görmeyi sağlayan gözlüklerdir.
  3. Multifokal gözlükler, uzak, ara ve yakın mesafeyi görmeye yarayan gözlüklerdir.
  4. Multifokal kontakt lensler, hem uzak hem yakın görmeyi temin eden lenslerdir
  5. Cerrahi tedavi
  • Lasik ile monovizyon görme oluşturmak, bu yöntem ile bir göz uzağı diğer göz yakını görmek üzere planlanır ve uygulama yapılmadan önce hastaya monovizyon kontakt lens uygulanır. Hastanın uyumu incelenir daha sonra bu cerrahi yöntem gerçekleştirilir.
  • Akıllı mercek (trifokal) uygulaması, uzak, yakın ve ara mesafeleri net görmeyi sağlayan göz içine yerleştirilen merceklerle yapılan tedavidir. Bu tedavi yöntemi ile her mesafede net görüş sağlanır. Akıllı mercekler ömür boyu kalıcıdır. Bu tedavi ile ileri yaşlarda katarakt olma riski de ortadan kalkar. Hastaya gözlüksüz bir yaşam sunulur.
  • Diğer cerrahi tedavi yöntemleri olarak prebylasik, intracor, kamra inlay sayılabilir.

Presbiyopi engellenemez. Gözleri ve görmeyi korumaya yardımcı olabilmek için bazı ipuçları vardır. Göz muayenelerini düzenli yaptırmak. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyondan korunmak. Gözleri güneşten korumak için güneş gözlüğü kullanmak. Sağlıklı yiyecekler yemek, bol miktarda meyve ve yeşil sebze tüketmek. Çalışma esnasında yeterli ışık kullanmak. Hasta için gerekli olan doğru gözlüğü kullanmak.

Yaşam tarzınıza bağlı olarak presbiyopi tedavisinde; gözlük, kontakt lens yada cerrahi seçeneklerden birisi göz doktoru ile birlikte değerlendirilir. Hasta için en uygun tedavi seçeneği uygulanır.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu