Göz Hastalıkları Tedavileri

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü belirtileri ve tedavisi, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı riskleri, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı öncesi ve sonrası, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fiyatları çoğu kişinin merak ettiği konular arasındadır.

Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapaklarında sarkma ve alt kapaklarda torbalanma şeklinde kendisini gösteren kapak bozukluğudur. Yaşlandıkça göz kapakları gerilir, onu destekleyen kaslar zayıflar. Fazla yağ dokusu göz kapaklarının üstünde ve altında toplanarak sarkık kaşlara ve alt kapaklarda torbalanmalara yol açar.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri

Kapak düşüklüğü olan bireylerde daha yaşlı bir görünüm oluşur, özellikle görme alanında kısıtlamalar ortaya çıkar ve estetik kaygılara neden olur. Tedavi olarak göz kapağı düşüklüğü ameliyatı (Blefaroplasti) uygulanır. Bu operasyon; sarkık göz kapaklarını tamir eden ve fazla deriyi, kas ve yağı kaldırabilen bir uygulamadır. Bu operasyon öncesi göz ve kapaklarının detaylı muayenesi yapılmalıdır.

Hasta sistemik hastalıkları yönünden değerlendirilmeli, aspirin yada kan sulandırıcı kullanmakta ise operasyondan 15 gün önce bu ilaçların kullanımına son verilmelidir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı her iki göze birden uygulanır ve her biri ortalama 20 dakika sürer (kişiye göre süre değişiklik gösterebilir). Genellikle lokal anestezi ile yapılır, duruma göre bazen genel anestezi uygulanabilir. Ameliyat sonrası 24 saat süre ile bölgeye buz uygulaması yapılır. Morluk ve şişlikler 10 ile 15 günde azalır, cerrahi kesiler den dolayı oluşan yara izlerinin kaybolması birkaç ay sürebilir.

göz kapağı düşüklüğü ameliyatı

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı (Blefaroplasti)

Göz kapağındaki (alt ve üst kapaktaki) cilt fazlası işaretlenir. Lokal yada genel anestezi uygulaması yapılır. Üst göz kapağı katlanma yerinden, alt kapakta ise kirpiklerin altından kesi yapılır. Fazlalık olan cilt dokusu varsa torbalanmaya neden olan yağ dokusu çıkartılır. Kanama kontrolü yapılıp kesi yeri dikilir. Buz uygulaması 24 saat süre ile yapılır.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrası daha dinlenmiş ve genç bir görünüm, daha fazla öz güven oluşur. Görme alanında oluşan kısıtlamalar genellikle ortadan kalkar. Göz kapağı üzerindeki ağırlık hissi azalır , operasyon sonrası 5 ile 10 yıllık bir gençleşme sağlanır.

Kapak Düşüklüğü Cerrahisinin Komplikasyonları

  • Operasyon sonrası enfeksiyon veya kanama
  • Dikkat çekici yara izi kalması
  • Ciltte renk değişikliği
  • Geçici olarak bulanık görme
  • Işık hassasiyeti
  • Bazen çift görme

Cerrahi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Buz uygulaması
  2. Bir hafta süresince spor ve yüzmeye ara verilir
  3. Sigara içmekten kaçınmak
  4. Kontakt lens kullanımına iki hafta ara verilir
  5. Göz kapaklarını güneşten ve rüzgardan korumak için güneş gözlüğü kullanmak

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Güzel makale hocam yalnız özelden birkaç soru sordum onları cevaplarsanız çok makbule geçer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu