Göz Hastalıkları

Miyop Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Miyop nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Miyop neden ilerler? Nasıl tedavi edilir? Excimer lazer nedir ve kimlere uygulanır?

Miyop uzağı net görememe hastalığıdır, göze gelen ışık retina önünde odaklanır ve bunun sonucunda uzağı görme bulanıklaşır. Miyoplarda; gözün kırıcı bileşenleri, gözün ön-arka çapına göre daha güçlüdür yada gözün ön-arka çapı, gözün kırıcı bileşenlerine göre daha uzundur, bazen bu iki patoloji birarada bulunabilir.

Bu hastalığın birçok türü vardır, bunların arasında öne çıkanlar:

  1. Fizyolojik miyop: Göz küresinin uzunluğu ile lensin ve korneanın odaklanma gücü arasındaki basit bir fiziksel uyumsuzluktur. Dünya üzerinde miyopun en yaygın görülen türüdür. Bu hastalık 5 ile 10 yaş arasındaki çocuklarda oluşur, göz büyümesi duruncaya kadar göz bozukluğunun (diyoptri derecesi ) değeri artmaya devam eder.
  2. Patolojik miyop: Bu hastalık daha az sıklıktadır, fizyolojik miyopinin stabilize olmaması ve gözün anormal derecede büyümesi sonucunda meydana gelir.
  3. Edinsel miyop: Bu hastalık erişkinlerde ortaya çıkar, bunun sebebi kontrol altına alınmamış diyabet yada belirli katarakt tipleridir.
  4. Yalancı miyop: Gözlerin odaklanma yeteneğini sağlayan siliyer kasların spazmına bağlı olarak ortaya çıkan uzağı görememe problemidir. Teşhiste; gözlerin damla ile genişletilerek  muayenesi gerekir, tedavi ise sebebi ortadan kaldırmaya yöneliktir.

miyop

Miyop Belirtileri

Miyop genellikle kalıtsal özelliklerden kaynaklanır. Ailede birinci ve ikinci dereceden miyop rahatsızlığı bulunan ve ortalama olarak  6 ile 10 yaşlar arasında ortaya çıkan ergenlik döneminde hızlı artış gösteren bir rahatsızlıktır. Bu görme bozukluğunun artışının hızlı olduğu ergenlik döneminde çocuklar 6 ayda bir gözlük değiştirmek zorunda kalabilirler. Bu hastalığın ilerlemesi genellikle 25 yaş civarında durabilir. Ancak patolojik miyop 40 yaşlarına kadar artmaya devam edebilir. Bu hastalığın belirtileri kısaca şöyledir:

  • Uzağı görmede azalma
  • Gözleri kısarak bakma
  • Göz yorgunluğu ve baş ağrısı

Miyop Tedavisi

Bu hastalığın oluşturduğu görme bozukluğunu düzeltmek için gözlük yada kontakt lensler kullanılır. Bu araçlar sadece kullanıldığı sürelerde net görme sağlarlar, tedavi edici değildirler. Miyop tedavisi için Excimer lazer kesin çözümdür. Femto- Lasik, Lasik veya PRK yöntemlerinden birisi ( göz yapısı uygun ise) kullanılarak miyop düzeltilebilir. Femto-Lasik tekniği  1 ile 12 derece (diyoptri) miyoplarda uygulanır. Başarı oranı % 98 civarında saptanmıştır.

Femto-Lasik korneası ince olanlara, keratokonus hastalığı olanlara, katarakt ile ilgili sorunları olanlara ve diyabete ait bulguları bulunanlara uygulanamaz.

Göz yapısı lazerle tedaviye uygun olmayan miyoplarda tercih edilen tedavi yöntemi miyopik göz içi lensi (Fakik lens) uygulamasıdır. Bu lensler iris ile kişinin doğal merceği arasına yerleştirilerek gözün normal odaklanma sistemi ile birlikte çalışarak iyi bir görme seviyesi sağlarlar.

miyop

Excimer Lazer Kimlere Uygulanır?

  1. 18 yaş üzeri gözlük yada kontakt lens kullananlara
  2. Göz bozukluğu -12 diyoptriye kadar olanlara
  3. Göz bozukluğu değerlerinde son 1 yılda artış olmayanlara
  4. Kornea dokusu kalınlığı yeterli olanlara
  5. Diyabet ve romatizma hastalığı olmayanlara
  6. Keratokonus hastalığı olmayanlara
  7. Yapılan ön muayene ve tetkiklerde göz yapısı uygun olanlara

Miyop ile ilgili sorunu olanlarda 18 yaşına kadar gözlük yada kontakt lens kullanımı önerilmektedir. Daha sonra göz yapısı uygun olanlara kesin tedavi için Excimer lazer uygulaması yapılabilir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu