Göz Hastalıkları

Görme Kaybı Sebepleri Nelerdir?

Görme kaybı nasıl anlaşılır? Ani görme kaybı ve baş ağrısı neden olur? Geçici görme kaybı ne kadar sürer? Ani görme bulanıklığı ve kaybı dereceleri nedir?

Görme duyusunun geçici veya kalıcı olarak azalmasına görme kaybı denir. Görme kaybının çeşitli sebepleri vardır. Bunların bir kısmı geçici görme kaybına sebep olan beyin damarlarında oluşan tıkanmalar ve migren hastalığıdır. Yazımızın devamında kalıcı ve yavaş gelişen görme kayıplarının sebeplerinden bahsedeceğiz.

Kalıcı Görme Kaybı Sebepleri

Göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamaları ve görme siniri hastalıkları sebebiyle oluşur. Göz damarlarında tıkanmalar vena tıkanıklığı (ani, ağrısız görme kaybı şeklinde olur, tıkanıklığın olduğu bölgede kanamalar ve sıvı toplanması retinal ödem görülür). Arter tıkanıklığında santral retina arterinin kendisinin yada dallarından birinin tıkanması ile oluşur. Bunun sonucunda ani ve kalıcı görme bozukluğu olur. Görme kaybının derecesi tıkanıklığın olduğu  nokta ile ilgilidir. Göz içi kanamaları vitreus sıvısı içine olan kanamalardır. Birçok sebebi olmakla birlikte büyük kısmı damarsaldır.

görme kaybı

Diabetik retinopatide retina damarlarının geçirgenliği bozulur, kanın hem hücresel elemanları hemde serum kısmı damar dışına sızmaya başlar. Diabetik retinopatide görme azlığının en önemli nedeni merkezi görme noktasının ödemidir. Retinopatinin  ileri evrelerinde vitreoretinal bantlar ve dekolman gelişir. Böylece bu olgunun geliştiği gözlerde görme kaybı oluşur.

Görme Siniri Hastalıkları

  1. Optik nevrit, tek taraflı ani ağrılı görme kaybıdır, genellikle kadınlarda daha sık olarak rastlanır.
  2. İskemik optik nöropati, görme sinirini besleyen damarlarda tıkanıklık ile meydana gelir. Görme sinirinde ödem ve kan birikimi olur.
  3. Optik sinir toksikasyonu, metil alkol zehirlenmelerinde ve verem hastalığı tedavisinde kullanılan etambutol tedavisinde görme kaybı olabilir.
  4. Travmatik optik nöropati, göze yada kafaya gelen travma sonucu oluşur.

Yavaş Gelişen Görüş Kaybı Sebepleri

  • Görme kusurları; miyop, astigmat, hipermetrop olarak isimlendirilen göz bozuklukları.
  • Keratokonus, gözün kornea tabakasının ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesidir. Bu hastalık 20-40 yaşları arasında ilerleyicidir.
  • Katarakt, genellikle orta yaş üstü erişkinlerde olduğu gibi yeni doğanlarda da görülür.
  • Şeker hastalığı, komplikasyonu olarak oluşan diabetik retinopati de görüş kaybı oluşur.
  • Sarı nokta hastalığı,yaşa bağlı ortaya çıkan görme noktasındaki dejenerasyon da bu hastalığın sebeplerindendir.
  • Glokom hastalığı, göz içi basıncının yükselmesiyle görme siniri liflerinde atrofi oluşarak yavaş gelişen görüş kaybı olur.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu