Göz Hastalıkları

Üveit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Üveit nedir? Üveitin sebepleri, belirtileri ve çeşitleri nelerdir? Üveite neden olan hastalıklar hangileridir? Üveit nasıl tedavi edilir ve tedavisi ne kadar sürer?

Üveit, göz küresinin orta tabakası iltihaplanmaya başladığında ortaya çıkan göz hastalığıdır. Uvea adı verilen bu tabakada gözü besleyen birçok kan damarı vardır, tedavide geç kalınırsa bu hastalık yaşamsal göz dokularına zarar vererek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Uveadaki bir iltihap korneadan görme sinirine kadar gözü ve görmeyi etkiler. Bir yada iki göz bu hastalığa tutulabilir. Genellikle 20 ile 50 yaşlar arasındaki insanlarda görülür, nadiren çocukları da etkileyebilir.

Uvea tabakası iris, siliyer cisim ve koroid bölgelerinden oluşur. Koroid, retina ile skleraya bağlanır. Retina gözün iç duvarında bulunur sklera ise göz duvarının dış beyaz kısmıdır. Uvea tabakası retinanın derin katmanlarına kan akışı sağlayıp retinanın beslenmesini sağlar. Uvea dokusunun etkilendiği bölüme göre iritis (ön üveit), siklit (siliyer cisim iltihaplanması) yada koroidit ve retinit (posterior üveit) olarak kendini gösterir. Ciddi durumlarda uveanın tüm bölgeleri etkilenebilir.

Üveit Belirtileri

  • Gözde kızarıklık
  • Gözde ağrı
  • Işığa karşı aşırı duyarlılık
  • Bulanık görme
  • Gözde sulanma
  • Görme alanında karanlık ve kayan noktalar
  • Azalan görme keskinliği

Üveit Nedenleri

Tüm üveit olgularının yaklaşık olarak yarısında spesifik neden belirgin değildir. Vücuttaki bir hastalığın gözde oluşturduğu belirti olarak ortaya çıkar. Aşağıda sayılanlardan bazıları etken olabilir.

  • Göz yaralanması veya ameliyat
  • Enfeksiyonlar, bakteri, virüs, parazit yada mantarlar, vücudun başka bölgelerinden gözü etkileyebilirler (tüberküloz, herpes zoster, sifiliz, toxoplazma, lyme hastalığı gibi)
  • Behçet hastalığı
  • Otoimmün hastalıklar (romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit, crohn hastalığı, sarkoidoz gibi)

üveit

Üveit Komplikasyonları

  1. Glokom
  2. Katarakt
  3. Optik sinir hasarı
  4. Retina dekolmanı
  5. Sürekli görme kaybı

Üveitin Tanısı

Göz uzmanı tarafından tam bir göz muayenesi yapılır, hastanın daha önceden geçirmiş olduğu yada halen devam eden kronik hastalıkları hakkında bilgi alınır. Ayrıca kan testleri, retina kan akışını değerlendirme (göz anjiografisi) ve ERG gerekli olabilir. Romatoloji, göğüs hastalıkları ve cilt hastalıkları uzmanları ile konsültasyon gerekebilir.

Üveit Tedavisi

Gözlerde ağrı, kanlanma, bulanık görme, ışıklardan rahatsız olma belirtileri hissedilince acilen göz doktoruna baş vurmak gerekir. Bu hastalığın tedavisinde ilk amaç görme kaybının ve ağrının önlenmesidir. Üveit sebebi araştırılıp ona göre tedavi düzenlenir. Tedavide enflamasyonu azaltan ilaçlar, midriyatikler, antibakteriyal, antiviral ilaçlar yada otoimmün sistemi etkileyen immünosüpresif veya sitotoksik ilaçlar kullanılır. Cerrahi yöntem olarak vitrektomiye başvurulabilir. Bu hastalığın tedavisinde kontroller ve hasta-hekim ilişkisi önemlidir.

Op. Dr. Enver Çiçekdağı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi Cerrahpaşa Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamladım. Sarıyer Devlet Hastanesi'nde başhekimlik görevinden sonraki, son 10 yıldır İstanbul Göz Hastanesi'nde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu